Peter is al jaren een succesvol kunstschilder. Vooral zijn gedetailleerde portretten maken indruk. Kinderen, ouderen of dieren het maakt niet uit, alles komt loepzuiver op het doek. Vorige week woensdag vergat hij ramen en deuren te sluiten toen hij uit zijn atelier wegliep. Zijn vrouw belde hem met spoed op en gaf aan dat hij een doktersafspraak dreigde te missen. De afspraak met de dokter haalde hij.
Donderdagmorgen kon hij er bijna weer naar toe. Toen hij de sleutel in de toegangsdeur van het atelier stak, dacht hij eraan dat hij niets afgesloten had. Vanuit de hal liep hij het atelier in en de schrik sloeg hem om het hart. Alle schilderijen waren weg, zelfs de schilderijen waar hij mee bezig was. Er waren dure exemplaren bij, maar ook uit zijn beginperiode die voor hem veel emotionele waarde hadden. Nu keek hij naar kale muren en lege schildersezels.
Hoe kon hij zo stom zijn om niet af te sluiten, waarom ging hij na het doktersbezoek niet terug, waarom had hij geen automatische deurvergrendeling, waarom had hij geen camera’s en waren de doeken wel voldoende verzekerd?
Allemaal vragen die door zijn hoofd spookten, maar waar hij niet direct een antwoord op had. Hoe had hij zo dom kunnen zijn? Hij hoopte dat de dieven contact met hem zouden opnemen. Misschien kreeg hij zijn werken dan terug.
Een veiliger netwerk? Laat niet je achterdeur openstaan
Bovenstaande is ook van toepassing op veel ICT-netwerken. Onvoldoende beveiligd waardoor digitale dieven kunnen rondstruinen in een netwerk.
Naast de standaard hacker is er een opkomst van ransomware vandalen die erop uit zijn om toegang tot netwerken of toegang tot bestanden te blokkeren of een combinatie van beide te bewerkstelligen. Er zijn recente voorbeelden genoeg: VDL, gemeente Hof van Twente of de Universiteit Maastricht.
Vaak zijn ze al maanden in een netwerk bezig voordat ze hun slag slaan. Als hun snode plannen lukken dan kun je alleen toegang krijgen als zij die toegang verlenen. Alleen vragen ze hier losgeld voor. Betaal je, dan is het nog afwachten of je volledige toegang tot je netwerk of bestanden krijgt. In de meeste gevallen is dat niet zo en help je alleen dit digitale tuig met hun verdienmodel.
The State of Ramsomware 2021 rapport:
“Gemiddeld kregen organisaties die het losgeld betaalden slechts 65% van de versleutelde bestanden terug, waardoor meer dan een derde van hun gegevens ontoegankelijk bleef. 29% van de respondenten meldde dat 50% of minder van hun bestanden waren hersteld en slechts 8% kreeg al hun gegevens terug.”
Een veiliger netwerk begint bij de organisatie zelf
Maak het dieven niet makkelijk om binnen te komen. Komen ze toch binnen, zorg dat ze dan zo min mogelijk schade kunnen toebrengen.
Het Nationaal Cyber Security Centrum valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij zijn expert in het veilig houden van digitaal Nederland. Ze hebben 8 basismaatregelen opgesteld om te zorgen voor veiliger netwerken.
Deze vind je op: Basismaatregelen cybersecurity | Nationaal Cyber Security Centrum (ncsc.nl)