Dé WiFi & ICT specialist voor het onderwijs & de zorg

Wireless site survey de eerste stap bij het investeren in een nieuw WiFi netwerk

Deel dit bericht

Wist je dat wifi een Nederlandse uitvinding is? Ingenieur Vic Hayes en ondernemer Cees Links waren de mannen van het eerste uur. Circa 35 jaar geleden ontstond het idee om computers draadloos met elkaar te verbinden en binnen 10 jaar was er een standaard ontwikkeld zoals we die nu kennen onder de naam wifi. Wifi werkt via radiogolven en geeft toegang tot het internet. Hierdoor is het mogelijk om draadloos gegevens te versturen en te ontvangen.  

Storingsbronnen in kaart brengen voor een optimale WiFi dekking

Radiogolven zijn onderverdeeld in het radiofrequentiespectrum. Hierin onderscheidt men gebieden waarin bepaalde communicatie plaatsvindt. Denk aan AM- en FM-radio, draadloze telefoon, zendmasten, maar ook de magnetron, mobiele telefoon en wifi-routers. 

Wifi site survey stoorbron
Piek van een storingsbron ofwel ‘interferentie’ binnen een netwerk.

WiFi maakt gebruik van twee frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. Het verschil tussen 2,4GHz en 5 GHz is dat de eerste een groter bereik heeft, maar veel drukker bezet is dan 5GHz. Bij de laatste is er meer ruimte op de band. Dit heeft als voordeel dat er minder verstoringen zijn en dat de verbinding stabieler en sneller is.  

Des te meer apparaten gebruik maken van WiFi, des te groter de kans op verstoringen of wegvallen van de verbinding. Met een mooi woord interferentie genoemd. 

De oorzaken kunnen divers zijn. Als je wilt investeren in een nieuw WiFi-netwerk dan is een onderzoek van mogelijke storingsbronnen vooraf aan te bevelen.

De kans is groot dat onbekende storingsbronnen aanwezig zijn die een negatieve invloed op jouw WiFi prestaties hebben. Door ze in kaart te brengen, weet je waar je actie moet ondernemen om goede WiFi dekking te verkrijgen. 

Een veel voorkomende wireless “sluipmoordenaar” is de combi-alarmmelder. De signalen zijn permanent en zeer sterk, voldoende om een hele verdieping of zelfs een vleugel flink te storen.

De invloed van een gebouw en het gebruik van bouwmaterialen op je WiFi netwerk

Bouwkundig moet je denken aan: tegels en spiegels in natte ruimtes, isolatie- en veiligheidsglas, leidingen, metaal, isolatie in muren en bijv. (gewapend) beton. Andere storingsbronnen van je WiFi zijn bijv. een magnetron, bewakingssysteem, auto alarm, alarm melder, bouwkraan in de nabijheid, kortom van alles waar je geen weet van hebt, maar die je WiFi kunnen verstieren. 

Met een Wireless Site Survey brengen wij jouw situatie in kaart. Door middel van eigen ontwikkelde en unieke testapparatuur zien we waar de boosdoeners zitten. We onderzoeken de gewenste dekking a.d.h.v. de gebouw eigenschappen en (te verwachten) gebruikersaantallen. Dit alles wordt gedocumenteerd in een rapport zodat je een duidelijk overzicht hebt van de mogelijkheden en valkuilen voor jouw specifieke locatie.  

Een meting van de WiFi dekking bij een zorginstelling. In het gebouw is een extra accesspoint benodigd. Verder is te zien dat het WiFi bereik buiten het gebouw al snel onder de norm komt, waardoor het advies is om hier een outdoor accesspoint te plaatsen.

Wil je meer weten over wat een Wireless Site Survey voor jouw organisatie kan betekenen? Stuur een email naar [email protected] of bel met een van onze wireless specialisten op Tel. 053 – 20 30 404 

Brite: “WiFi die het altijd doet.” 

Ook interessant